Snel onderzoek naar oversterfte-cijfers

1 december 2021: de Tweede Kamer neemt met algemene stemmen de motie-Omtzigt aan over een onafhankelijk academisch onderzoek naar de huidige oversterfte (een verhoogd sterftecijfer in een bepaalde periode, ten opzichte van een vergelijkingsperiode). Ruim een maand later: aan de motie is nog steeds geen gehoor gegeven door het kabinet.

Het is natuurlijk heel druk bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Maar aan de bel trekken inmiddels hoogleraar waarschijnlijkheidsberekening Ronald Meester en gezondheidseconoom Eline van den Broek – Altenburg (zie artikel Volkskrant hieronder). Aan de vooravond van de dag waarop helaas een recordaantal positieve tests valt te melden (5 januari 2022).

Beide wetenschappers dringen in hun artikel van 4 januari aan op een onafhankelijk onderzoek, uit te voeren door statistici, medici, data-analisten en gezondheidswetenschappers, die daarvoor toegang dienen te krijgen tot alle brondata, uiteraard met goede waarborg voor privacy. Het gaat om brondata over demografische gegevens (zoals leeftijd, geslacht, BMI), sociaal-economische gegevens, vaccinatiestatus, bijwerkingen, comorbiditeiten en alle gegevens over mogelijke ziekenhuisopnamen.

Een mooie eerste uitdaging voor Ernst Kuipers (D66), per 10 januari aanstaande de nieuwe minister van VWS: maak die brondata openbaar! Wie overleed waaraan? Welke statistische gegevens zijn er? In welke mate speelt Corona hier een rol of de vaccinatie tegen Covid? Kortom: transparantie. Vertrouwen in de overheid. Geen goochelen met of googelen naar veronderstellingen. Zodanig dat complotdenkers en sceptici recht in de ogen kan worden gekeken. Aan de hand van onweerlegbare cijfers.

Bron: Volkskrant

Vaardigheden

Gepubliceerd op

17 januari 2022

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *