Van communicatie heeft iedereen verstand

Van communicatie heeft iedereen verstand

 

Communicatie-advisering is geen exacte wetenschap. Het directe verband tussen betere resultaten en een klinkend communicatie-advies is immers niet altijd te bewijzen. En vaak blijken zulke consulten in negen van de tien gevallen meer te gaan over de haperende inrichting van een organisatie dan over communicatie.  

Komt nog eens bij dat ‘communicatie’, net als voetbal en de weersvoorspelling, een van die onderwerpen is waarvan iedereen zegt verstand te hebben. Met als veelgehoorde drogreden: ‘we communiceren allemaal’. Onder heen veel zogeheten ‘deskundigen’ (niveau A, tot en met – ja, geloof het of niet – zelfs D), allerlei bobo’s en als pièce de résistance de experts op het gebied van ‘overheidscommunicatie’. Alsof communicatie van een overheid die zich ten dienst stelt van iedereen hetzelfde is als de communicatie van een beursgenoteerde onderneming! Toch heb ik de afgelopen jaren menig ambtenaar ontmoet die zich in het vermeende bezit van het opgestreken gemeenschapsgeld gaarne spiegelt aan het beeld van de zelfstandige ondernemer.


Transparantie
Bijkomende factor: iedereen mag zich ‘communicatie-adviseur’ noemen. Dus is de chaos compleet en de broodnodige transparantie voor de klant ver te zoeken.  Dit gevoegd met het NMA-verbod tot algemene tariefadviezen (2005). En in het land der blinden is Eenoog vaak ook nog eens Koning. Dus wie moet de klant nou kiezen?

Een van de oorzaken van deze chaos is het immense aantal communicatie-opleidingen in ons land. Opleidingen die op het eerste gezicht zeer pretentieus zijn, maar met de praktijk weinig overeenkomst hebben. Gevolg: jongeren die denken met de theoretisch opgedane kennis de wijsheid in pacht te hebben en meteen gaan voor het onderste uit de kan.

Bluswater
Misschien dat deze tekst afschrikt om een opleiding te volgen tot communicatie-adviseur. Maar dat is niet de bedoeling. Het is een prachtig vak. Mijn betoog is: theorie is OK, maar het komt aan op de praktijk. Ga eerst, of gelijktijdig met je studie, werken als verslaggever en/of voorlichter. Leer het vak in de praktijk, sta met je voeten in het bluswater…. Pas dan is theorie echt van nut!

Vaardigheden

Gepubliceerd op

4 februari 2015

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *